ΜΟΥΣΙΚΗ.ΤΕΧΝΗ

’Η Μουσική μας μιλάει’’

Κάθε μεγάλη τέχνη προσφέρει στους ανθρώπους ένα μεγάλο δώρο.  Ικανοποιεί τους στοχασμούς και τα ιδανικά της κοινωνίας και παράλληλα δίνει λύσεις στα πιο βαθιά εσωτερικά προβλήματα του ανθρώπου.
Μιλάει για την ανθρωπότητα, αλλά με το δικό της στόμα.  Η μαχητική μουσική ξυπνάει τη συνείδηση του κόσμου και δυναμώνει όλους εκείνους που αγωνίζονται για το καλό του ανθρώπου.  Μα η ίδια είναι ταυτόχρονα η παρηγοριά κάθε ανθρώπου, ο ευαίσθητος φίλος, ο κριτής κι ο γιατρός της ψυχής μας.  Μπαίνει και στα πιο απόκρυφα μέρη του εσωτερικού μας κόσμου, έρχεται στα σπίτια μας στις πιο κρίσιμες στιγμές, για να μας δεκαπλασιάσει τη χαρά ή για να μας μαλακώσει τον πόνο.
Συχνά συμβαίνει στη ζωή μας να έχουμε τόση δουλειά και τόσες απασχολήσεις, που να μη μας μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος.  Κι όταν ακόμα η δουλειά μας είναι δημιουργική και χαρούμενη συμβαίνει τακτικά να μας απορροφά τελείως τη σκέψη κι έτσι να ζούμε μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Σ’ ένα κυνηγητό που εύκολα χάνεται ο προσανατολισμός, εύκολα χάνουμε το νόημα των προσπαθειών μας. Μας λείπει η στιγμή που θα σταματήσουμε για λίγο και θα σκεφτούμε για τη ζωή που πέρασε, για το μέλλον.
Η καθημερινότητα χτύπησε τη σκέψη μας και τα αισθήματά μας απειλεί να τα θάψει με ρουτίνα.  Είναι ακριβώς η τέχνη και η μουσική που απέδειξαν πως ξέρουν να σταματούν το μονότονο κυνηγητό της ζωής για να μας οδηγήσουν σ’ ενδιαφέροντα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της καθημερινότητας.  Τα αισθήματα που κλείνουν μέσα τους οι συνθέσεις των μεγάλων μουσουργών, μπορούν να μας αποσπάσουν από την απομόνωση του προσωπικού μας κόσμου, μπορούν να διακόψουν την κούραση και την αποξένωσή μας από τον παλμό της ζωής.
Ο συνθέτης γράφει το έργο του για να μας θυμίσει μεγάλες αλήθειες που έχουμε ξεχάσει.  Θέλει να φύγουμε από τη συναυλία συνειδητοποιώντας το νόημα της ζωής.  Οι θεωρητικοί λένε— η τέχνη είναι γνώση, η μουσική είναι γνώση.  Η μουσική δε μας προκαλεί μονάχα αισθήματα. Η μουσική μας δίνει με τον πιο άμεσο τρόπο τους πόθους και τις σκέψεις των ανθρώπων όλων των εποχών και όλων των χωρών.
Ο δημιουργός της σύνθεσης μπορεί να είναι πεθαμένος εδώ και διακόσια χρόνια, μπορεί να είναι και άγνωστος.  Όμως, νιώθουμε σα να στέκεται δίπλα μας, σα ν’ ανασαίνει δίπλα μας και μας γεμίζει με τη μαγεία της ίδιας του της ύπαρξης, της εποχής του, των πόθων του.  Είναι σα να ζωντανεύουν μπρος στα μάτια μας τα όνειρά του.   Όλα αυτά χάρη στη μουσική, χάρη στην απλή μελωδία.  Η μουσική μας χαρίζει τη γνώση.  Είναι ζωντανή, άμεση, δε χρειάζονται πολλές εξηγήσεις, δεν της χρειάζονται πολλά λόγια.  Μερικές απλές νότες αρκούν, η μουσική μας μιλάει.
Άλλωστε, η μουσική καταφέρνει να νικήσει την απόσταση, να περάσει πάνω απ’ τους ωκεανούς, να απλώσει φιλικά το χέρι και να το πιάσουμε εμείς που είμαστε χιλιόμετρα μακριά.  Με τη μουσική πλησιάζονται οι λαοί, γνωρίζονται, αγαπιούνται.  Υπάρχει κι άλλη μια κρυφή γωνιά, η πιο μακρινή. Ο εσωτερικός μας κόσμος και σ’ αυτόν μας βοηθάει η μουσική να φτάσουμε και τον αγγίζει, τον βοηθάει να ελευθερώσει τις δυνάμεις του. Φυσικά, αυτές οι στιγμές δεν εμφανίζονται συχνά.  Κάθε φορά που ακούμε μουσική δεν καταφέρνουμε να έχουμε τέλεια συγκέντρωση.  Ο συνεπής ακροατής όμως, θα τις ζήσει τις μεγάλες στιγμές.  Θ’ ακούσει κάποια σύνθεση που θα τον γεμίσει δύναμη και τότε θ’ απορήσει με την αισιοδοξία και την ενεργητικότητα που θ’ ανακαλύψει μέσα του.
Η τέχνη, όποια κι αν είναι, είναι σε θέση να ζωντανέψει τις ικανότητές μας, είναι σε θέση να μας αποδείξει πως οι δυνάμεις του ανθρώπου είναι ανεξάντλητες.  Η μουσική , μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή.  Η μουσική μας μιλάει κι η γλώσσα της είναι πάρα πολύ πλούσια. Είναι ο πιο σοφός , ο πιο ευαίσθητος δωρητής.   Και δεν διαλέγει…. είναι πρόθυμη για όλους, ανοίγει την αγκαλιά της σε όσους θέλουν να της ανοίξουν την καρδιά τους.
Πολλές φορές τα λόγια  είναι φτωχά, δύσκαμπτα, σκληρά. Τότε η ψυχή μας διψάει να βρει ένα τραγούδι για να εκφραστεί.   Η αγάπη του ανθρώπου για τον άνθρωπο, είναι η πιο δυνατή πηγή έμπνευσης.  Από τις πρώτες κιόλας στιγμές τις ζωής μας, μας συντροφεύει η γλυκιά μελωδία… το νανούρισμα.  Από τότε μπαίνει στην ψυχή μας το πιο όμορφο, το πιο αγνό ανθρώπινο αίσθημα, τυλιγμένο με μουσική.                   Η μουσική μιλάει στη θέση μας, εκφράζει τη μεγαλοσύνη που δεν μπορούν να εκφράσουν τα λόγια.
Αρχίζει με τη γέννα και τελειώνει με το θάνατο.   Από τα πιο παλιά χρόνια της ιστορίας του ανθρώπου, η μουσική τον συντροφεύει.  Σε κάθε του χαρά, σε κάθε του λύπη.
Αυτή είναι η δύναμη της μουσικής…  συνδημιουργός  της μεγαλοσύνης της ανθρώπινης ζωής.

                                                                   Ράνια Τσοχατζή

About Unknown

Από το Blogger.