ΑΙΓΑΙΟ

ΑΙΓΑΙΟ...Ο ΠΛΟΥΤΟΣ,,,

ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ!
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ..
Η ξαφνική συμπάθεια και το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όλα έχουν το τίμημά τους και το θέμα που καίει την υπερδύναμη δεν είναι άλλο από το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Τα σχέδια των πολυεθνικών, των ΗΠΑ και συγκεκριμένα της οικογένειας Κλίντον για τα πετρέλαια της Ελλάδας μπήκαν σε εφαρμογή ουσιαστικά το 2011.
Ήταν τότε που η Χίλαρι Κλίντον επισκέφθηκε την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου για να ασκήσει πιέσεις για την ενέργεια.
Η ελληνική κυβέρνηση τότε - μετά από υποδείξεις των Αμερικανών - δημιούργησε μια νέα κυβερνητική υπηρεσία, για τη διαχείριση των προσφορών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τις έρευνες και τις προσφορές γεωτρήσεων.
Κατά περίεργο τρόπο, μέχρι το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε ότι δεν υπάρχουν πετρέλαια στην Ελλάδα. Όταν όμως η χώρα μπήκε σε καθεστώς μνημονίου και έχασε την εθνική της κυριαρχία, ως εκ θαύματος ο Παπανδρέου βρήκε πετρέλαια!
Τότε μάλιστα ανακοινώθηκε η δημιουργία κρατικού φορέα ερευνών για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη να έρχεται σε πλήρη αντίθεση (τουλάχιστον δημοσίως με τον τότε πανίσχυρο Γ. Παπανδρέου) και τη στιγμή που καταργούντο δεκάδες φορείς του δημοσίου, όπως το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) να ανακοινώνει τη δημιουργία φορέα για να κάνει, τι; Αυτό που λοιδορούσαν δημόσια οι Γ. Παπανδρέου και Θ. Πάγκαλος: Να δώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.
Από εκείνη την περίοδο οι αμερικανικές εταιρείες που εκπροσωπούταν από Έλληνες, άρχισαν την υπερδραστηριότητά τους η οποία ήταν απόλυτα ελεγχόμενη από αμερικάνικα fund.
Μέχρι τότε όποιος μιλούσε για πετρέλαια στην Ελλάδα ήταν «γραφικός».
Σήμερα άλλωστε η παρουσία συγκεκριμένων Ελλήνων στα αμερικανικά ιδρύματα όπως σε αυτό του Κλίντον που πρόσφατα φιλοξένησε και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει τη συνεργασία στη διεκδίκηση του ελληνικού πλούτου.
Είναι άραγε τυχαία η παρουσία των αδερφών Παπανδρέου στην εκδήλωση του Κλίντον;
Τα διπλωματικά όπλα της Αμερικής είναι συγκεκριμένα:
-Η Τουρκία έχει ήδη απειλήσει ανοικτά την Ελλάδα να μη συνεχίσει τις έρευνες στο Αιγαίο. Οπότε η Ελλάδα χρειάστηκε στήριξη κάτι το οποίο θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να παράσχουν.
Μάλιστα ο άνθρωπος του Μπιλ Κλίντον, ο Richard Morningstar (ειδικός απεσταλμένος το 2012 της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για «θέματα ενέργειας στην Ευρασία») είχε κάνει τις προτάσεις του εμφανέστατα για να κερδίσουν οι ΗΠΑ από αυτήν τη διπλωματική τρομοκρατία:
-Θα λύσουν το πρόβλημα με την Τουρκία, αλλά τα έσοδα θα τα μοίραζαν ως εξής: 20% στην Ελλάδα , 20% στην Τουρκία και στην Noble Energy του Χιούστον (NBL) να πάει το 60%.
Ο Richard Morningstar θεωρείται από τα «γεράκια» της Ουάσιγκτον και εκ των πρωτεργατών των πιέσεων προς την Αθήνα να εγκαταλείψει την γραμμή προσέγγισης με τη Μόσχα, ενώ υπονόμευσε συστηματικά την κατασκευή του Ρωσικού αγωγού στην Ευρώπη.
Με το γεωπολιτικό αυτό τέχνασμα οι ΗΠΑ κατάφεραν να αποκτήσουν επιρροή στο Αιγαίο, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και να επηρεάζουν Ελλάδα - Κύπρο - Ισραήλ.
Και βέβαια το παιχνίδι εντάθηκε ακόμη περισσότερο όταν έξω από το Ισραήλ και την Κύπρο ανακαλύφθηκαν νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Ο Μπιλ Κλίντον θεωρεί βασικό μεσάζοντα για τις ανακαλύψεις αυτές την εταιρεία Noble Energy, αλλά και την προωθεί ως τοποτηρητή και διαιτητή έχοντας δώσει «αρμοδιότητες» σε Έλληνες για να διεκδικούν μερίδιο του λέοντος για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Άλλωστε ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον, Μαρκ Μεζβίνσκι ως τώρα έχει εισχωρήσει βαθιά στις διεκδικήσεις αυτές για λογαριασμό του ίδιου και του πεθερού του και θεωρείται άνθρωπος – κλειδί για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Ως fund manager κατάφερε σε σημαντικές συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους της επιχειρηματικής και τραπεζικής αγοράς να «κλείσει» τις συνεννοήσεις του από το 2010 για τη δραστηριότητα του πεθερού του Μπιλ Κλίντον.
Θυμίζουμε ότι και επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε συναντηθεί και με τον υπουργό ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αλλά και με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιο Σταυρίδη καθώς και με το διευθύνοντα σύμβουλο και CEO της τράπεζας Πειραιώς Σταύρο Λεκάκο. Αρχικά το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε σε αγορές μετοχών εισηγμένων, στις αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στην αξιοποίηση δικτύων και υποδομών στις μεταφορές και τον τουρισμό. Αργότερα όμως κινήθηκε στην επενδυτική πολιτική όσον αφορά στα πετρέλαια και στο φυσικό αέριο για λογαριασμό της επενδυτικής του εταιρείας και για τα συμφέροντα του «φιλέλληνα» πεθερού του.
Σήμερα ως χαρισματικός fund manager και τη στιγμή που οι Έλληνες ψάχνουν τρόπους να πολεμήσουν την κρίση, συνεχίζει να προσθέτει επενδυτική δύναμη μέσω της Eaglevale partners που έχει την έδρα της στην αμερικανική μητρόπολη του χρήματος και των κεφαλαίων.
Από το 2010 ως σήμερα ο γαμπρός του Μπιλ Κλίντον εργάζεται με τους συνεργάτες του σκληρά για να μπορέσει να αξιοποιήσει την δυναμική των σχέσεών του με Έλληνες που τους εκπροσωπούν στη διεκδίκηση εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων. Οι δύο βασικοί του συνεργάτες με τους οποίους έχτισαν την Eaglevale partners είναι δημιουργήματα της Goldman Sachs και μαζί τους κυνηγά επενδυτικές ευκαιρίες στον κόσμο έχοντας την Ελλάδα ως πρώτη επιλογή για τον ορυκτό της πλούτο.
Ακολουθούν τη σύμβαση “cooper” της οποίας τα αποτελέσματα άρχισαν να γίνονται κατανοητά όταν ο Κλίντον επισκέφθηκε τη χώρα μας το 1999 ως επικεφαλής με ομάδα επιχειρηματιών εξ Αμερικής με διάθεση και πρόθεση όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος τότε να επενδυθούν 100 εκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα αποκρατικοποιήσεων. Στόχος τους ήταν να σώσουν την Ελλάδα παίρνοντας φιλέτα, κοψοχρονιάς από την ελληνική περιουσία.
ΣΑΝΟΥΤΟΣ..

About Unknown

Από το Blogger.