ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΣΠΟΥΔΗ...

ΣΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΗ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 1902- 1906 ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ...

ΕΤΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ..
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ...1957-2017
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ...
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ...!!!!!!!!!

Ως άλλος Οδυσσέας Ο άνθρωπος που ποτέ δεν μπήκε σε καλούπια.., πνεύμα ανήσυχομε εσωτερική ορμή,με φοβερή δύναμη να τραβήξει μπροστά.
Ο άνθρωπος με τόση φιλοσοφική αναζήτηση, τον ενδιαφέρει το βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης και βουτάει στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής, έτσι παίρνει τις απαντήσεις και δημιουργεί νέες αβεβαιότητες

.Ως έτος Καζαντζάκη έχει ανακηρυχτεί το 2017, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή.
«Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»
Αυτή η φράση, που βρίσκεται στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στο Ηράκλειο, χαράσσει την πορεία ζωής αυτού του μεγάλου κρητικού δημιουργού. Συγγραφέας, ποιητής, φιλόσοφος και ανθρωπιστής, ο Νίκος Καζαντζάκης έχει ένα σημαντικό λογοτεχνικό έργο που έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Πολύ γνωστή είναι η κινηματογραφική μεταφορά του Αλέξη Ζορμπά από τον Μιχάλη Κακογιάννη ή Ο τελευταίος πειρασμός από τον Martin Scorcese. Όμως, λιγότερο γνωστή είναι η ποίησή του.
Στο Ερωτικό Λεξικό της Ελλάδας (Dictionnai- re amoureux de la Grèce), o Jacques Lacarrière θα σημειώσει: «Ο Ronsard έλεγε σε ένα ποίημα της συλλο- γής Les Amours «θέλω να διαβάσω την Ιλιάδα του Ομήρου σε τρεις ημέρες.»

Πόσες μέρες θα χρειαζόταν κανείς σήμερα για να διαβάσει τους τριάντα τρεις χιλιάδες τριακόσιους τριάντα τρεις στίχους της Οδύσσειας του Καζαντζάκη στα γαλλικά; Μόλις που αναφέρουμε τα πρώτα μέτρα αυτής της γιγάντιας ραψωδίας, έργο μιας ολόκληρης ζωής, και ο χρόνος παύει να υπάρχει και οι μέρες παύουν να ισχύουν. Αυτό το ποίημα προκαλεί μια συνεχόμενη ζάλη, μια αστάθεια, και αποτελεί αυτό καθαυτό μία
πρόκληση για τον ίδιο τον αναγνώστη, ο οποίος για να την αντιμετωπίσει πρέπει να συνδεθεί στενά με το βιβλίο, σαν να επρόκειτο για ένα μεγάλο ταξίδι στη χώρα των κυκλώνων. Διότι δεν μπορεί κανείς να διασχίσει αυτόν τον ποιητικό ωκεανό ατιμωρητί. Όπως και ο Οδυσσέας, καταλήγουμε εξαντλημένοι αλλά ταυτόχρονα αναγεννημένοι στο τέλος μιας συνεχούς και εξαιρετικής μύησης.»
ΣΑΝΟΥΤΟΣ

About Unknown

Από το Blogger.