ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΧΑΣΤΟΥΚΙ...ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ...

«Χαστούκι» Σόιμπλε στον Τσίπρα: Καμία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να είναι ήδη μπροστά από την ντουλάπα του και να... διαλέγει γραβάτα, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μάλλον τον θέλει μόνο με... πουκάμισο!
Ο δρόμος μέχρι και την παγκόσμια συμφωνία (global agreement) για την Ελλάδα φαίνεται πως θα είναι μακρύς και δύσκολος. Η Γερμανία από τη μία, η οποία θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τη λύση που θα δοθεί, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει παραχωρήσεις. Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δεχθεί μια γενναία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και χαλάρωση της λιτότητας μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος σταθεροποίησης και ειδικά πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Από την άλλη βέβαια το ΔΝΤ επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι αυτήν την φορά δεν θα κάνει πίσω στα αιτήματά του για ελάφρυνση του χρέους που θα είναι το «κλειδί» για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το «γεράκι» της γερμανικής οικονομίας, δύο μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 22ας Μαΐου όπου βρίσκεται για πρώτη φορά στην ατζέντα το ζήτημα του ελληνικού χρέους, στέλνει σαφές μήνυμα πως δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση.
«H Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζοντας «φωτιά» στις διαπραγματεύσεις.
Με μία δήλωση το Βερολίνο βάζει τέλος στο... πάρτι που έχει στήσει η ελληνική κυβέρνηση και την προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα.
«Δεν υπάρχουν τέτοια ή άλλα σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» αναφέρει χαρακτηριστικά στην Bild εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει η Real.
Να σημειωθεί ότι η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες, μετά την συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφρασε για πρώτη φορά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για λύση στο ελληνικό χρέος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να είναι αισιόδοξη για επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το ελληνικό χρέος, μετά και τη συναίνεση των κρατών μελών που έλαβαν μέρος στο Washington Group στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου ετέθη επιτακτικά το ζήτημα, ζητώντας συμφωνία για να μπορέσει το Ταμείο τα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το Βερολίνο ωστόσο φαίνεται πως έχει άλλη άποψη και ο Σόιμπλε είναι ικανός να τορπιλίσει το Eurogroup της Δευτέρας και τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.


About Unknown

Από το Blogger.