ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ...ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ.!

Στο κλείσιμο της συμφωνίας αναφέρεται άρθρο των Financial Times, σχολιάζοντας ότι πλέον άνοιξε ο δρόμος για την επόμενη δόση προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής.

Η συμφωνία η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων, από νέες περικοπές συντάξεων μέχρι την απελευθέρωση του κυριακάτικου ωραρίου, ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών κατά την τελευταία εβδομάδα μεταξύ των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρουν οι FT, η ελληνική βουλή πρέπει να ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή της συμφωνίας στο Eurogroup της 22ης Μαϊου. Η ψήφιση όμως των μέτρων δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για την “εύθραυστη” πλειοψηφία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Με την Νέα Δημοκρατία να προηγείται με διψήφιο ποσοστό, οι βουλευτές της κυβέρνησης αναμένεται να ψηφίσουν τα μέτρα χωρίς να αντιδράσουν στην επιπλέον λιτότητα, αντί να προχωρήσουν στη λύση των πρόωρων εκλογών.

ΔΝΤ
Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για περισσότερες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις ρυθμίζει ένα από τα ζητήματα που εμποδίζει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, ωστόσο η ελάφρυνση τουςχρέους είναι ακόμα απαραίτητη, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Reuters, o εκπρόσωπος είπε ότι το ΔΝΤ έχει υποστηρίξει καιρό τώρα ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να περιλαμβάνει τόσο το σκέλος των μεταρρυθμίσεων για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του πλεονάσματος, όσο και το σκέλος της ελάφρυνσης του χρέους προκειμένου να συμμετάσχει και το Ταμείο.

Σε μια κοινή δήλωση με τους ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, το ΔΝΤ δήλωσε ότι “oι ομάδες προσωπικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΕSM, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πακέτο πολιτικής για την υποστήριξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα και θα αποτελέσουν τη βάση για τη σύναψη της 2ης αναθεώρησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του ΕSM. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως αυτή τη δέσμη μέτρων πολιτικής. Αυτή η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί τώρα από περαιτέρω συζητήσεις τις ερχόμενες εβδομάδες σχετικά με μια αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο”.
ΣΑΝΟΥΤΟΣ

About Unknown

Από το Blogger.