ΑΜΥΝΑ

ΣΚΟΠΙΑ..ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ!!!!!!


ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ!
...τα Σκόπια αντιμετωπίζουν πολιτική και θεσμική κρίση.

- Ακυβέρνητη επί τέσσερις μήνες η γειτονική χώρα
- Απαγόρευσε συνασπισμό με αλβανικά κόμματα ο πρόεδρος των Σκοπίων
- Τα Τίρανα πιέζουν για να γίνει επίσημη γλώσσα του κράτους και η Αλβανική
- Ποιοι βλέπουν προσπάθεια δημιουργίας καντονιών
- Η αντίδραση Σερβίας και Βουλγαρίας
- Ποιες ελληνικές μονάδες είναι σε επιφυλακή
Η γειτονική χώρα έχει φτάσει στους τέσσερις μήνες ακυβερνησίας. Μέσα στο επόμενο διάστημα η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί ξανά στις κάλπες ωστόσο αυτό ετούτη την ώρα μοιάζει αδύνατο.Στα κοινωνικά δίκτυα χρήστες προειδοποιούν για πιθανές εθνοτικές συγκρούσεις, ακόμη και για πόλεμο μεταξύ των Αλβανών των Σκοπίων και των βουλγαρικής καταγωγής κατοίκων της χώρας, εκείνων δηλαδή που παριστάνουν τους «Μακεδόνες». Οι Αλβανοί επιδιώκουν την ικανοποίηση πάγιων εθνοτικών αιτημάτων τους, με σημαντικότερο και πιο «προκλητικό» για την σλαβομακεδονική πλευρά αυτό της καθιέρωσης ως της αλβανικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης σε όλη την επικράτεια.

 Το ερώτημα εάν θα “μιλήσουν” τα όπλα έχει να κάνει κυρίως με το εάν θα υποχωρήσουν τα αλβανικά κόμματα σε κάποιες από τις απαιτήσεις τους και εάν οι όποιες υποχωρήσεις απ' τη σλαβόφωνη πλευρά θα είναι ικανοποιητικές για τους αλβανόφωνους που αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού. Οι αποφάσεις ωστόσο δεν λαμβάνονται μόνο στα Σκόπια καθώς στο έδαφος της γειτονικής χώρας έντονα είναι και τα συμφέροντα χωρών όπως η Βουλγαρία και η Σερβία.

Απ' την πλευρά της Ελλάδας και υπό τον κίνδυνο ανάφλεξης εδώ και έναν περίπου μήνα έχει τεθεί σε επιφυλακή μια απ' τις επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της χώρας Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Στις 15/3 η μονάδα έχει εντολές που αναφέρουν πως πρέπει εντός δύο ωρών να είναι σε θέση να κινηθούν οι Ειδικές Δυνάμεις ενώ εντός έξι ωρών θα πρέπει να είναι σε θέση να κινηθούν τα άρματα μάχης.

Ανάλογες είναι οι εντολές που έχουν λάβει στο σύνολό τους οι μονάδες του Στρατού στις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας, αλλά και οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

 Αυτή τη στιγμή η χώρα μοιάζει με ακυβέρνητο καράβι ενώ έχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση που εκλήθη να κάνει τις επόμενες εκλογές άμεσα, αλλά παραμένει στη θέση της λαμβάνοντας πολιτικές αποφάσεις χωρίς καμία νομιμοποίηση από τον λαό. Η βουλή δεν έχει ακόμη πρόεδρο, η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη αβεβαιότητα και το εθνοτικό χάσμα των κατοίκων, μεγαλώνει.

Τα αλβανικά κόμματα στα Σκόπια, τα οποία, μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 11 Δεκεμβρίου, αναδεικνύονται ρυθμιστές των εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα,ανακοίνωσαν ότι εξαρτούν τη συμμετοχή τους σε αυτήν με την ικανοποίηση μίας σειράς αιτημάτων,μεταξύ των οποίων είναι η τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να οριστεί η αλβανική επίσημη γλώσσα της χώρας (μαζί με την σλαβική) και η έναρξη μίας ευρύτερης συζήτησης για την αλλαγή της σημαίας της χώρας, του εθνικού της ύμνου και του εθνόσημου, ώστε αυτά να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά και να αντικατοπτρίζουν τον πολυεθνοτικό χαρακτήρα των Σκοπίων.Ο Έντι Ράμα σημείωσε πως τα αλβανικά κόμματα προέβησαν σε ένα ιστορικό βήμα και προέτρεψε τους Αλβανούς των Σκοπίων να μην διαπραγματευθούν για ‘καρέκλες’, αλλά για το σύνολο των Αλβανών στα Σκόπια

Τα δύο μεγάλα σλαβικά κόμματα, που επιδιώκουν το καθένα για τον εαυτό του να σχηματίσουν κυβέρνηση σε συνεργασία με ένα ή περισσότερα αλβανικά κόμματα, το απερχόμενο κυβερνών εθνικιστικό VMRO DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και η αντιπολιτευόμενη “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ, μέχρι στιγμής δεν έχουν αντιδράσει στα αιτήματα αυτά των αλβανικών κομμάτων, όμως με βάση την προβληματισμό με τον οποίο υποδέχτηκαν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων την πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων, θεωρείται πολύ δύσκολο να την αποδεχτούν.

Να σημειωθεί ότι χωρίς τη συμμετοχή ενός ή περισσότερων αλβανικών κομμάτων, δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση στα Σκόπια. Τα αλβανικά κόμματα, στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου κατέλαβαν 20 έδρες στη Βουλή, που αριθμεί συνολικά 120 έδρες ( το απερχόμενο συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι κατέλαβε, 10 έδρες, το νεοσύστατο αλβανικό BESA του Μπιλάλ Κασάμι 5 έδρες, η νεοϊδρυθείσα “Συμμαχία για τους Αλβανούς” του Ζιγιάντιν Σέλα 3 έδρες και το αντιπολιτευόμενο “Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών”/ DPA 2 έδρες ).

Τέλος να θυμίσουμε ότι για επικείμενη διάλυση των Σκοπίων έκανε ουσιαστικά λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορώντας ΝΑΤΟ, Ε.Ε. αλλά και την Αλβανία ότι επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν μια φιλοαλβανική κυβέρνηση των Σκοπίων κάτι που θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ίδια τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα για πρώτη φορά το ρωσικό υπουργείο μιλά για εδαφικές διεκδικήσεις της Αλβανίας σε βάρος της Ελλάδας. .

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του κάλεσε την Δύση να σταματήσει τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων.
SANOYTOS

About Unknown

Από το Blogger.