ΜΟΥΣΙΚΗ.ΤΕΧΝΗ

Μουσική και εγκυμοσύνη..

   
Από τις πρώτες αισθήσεις που αναπτύσσονται στο έμβρυο κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι η ακοή. Το έμβρυο αρχίζει να αφουγκράζεται το περιβάλλον του, ακούει το χτύπο που κάνει η καρδιά της μαμάς,μαθαίνει τη φωνή της και τη φωνή του μπαμπά και τις αναγνωρίζει αργότερα όταν έρθει στον κόσμο. Λατρεύει την κλασική μουσική και όταν έχει πολύ θόρυβο,ανοιγοκλείνει τα ματάκια του και ζαρώνει το πηγούνι του.
Μελέτη της ιατρικής επιθεώρησης Ultrasound ,αναφέρει ότι τα έμβρυα μπορούν να ακούσουν αρκετά καλά από τη 16η κιόλας εβδομάδα της κύησης. Για την περίοδο της εγκυμοσύνης η καταλληλότερη μουσική είναι η απαλή κλασική μουσική όπως του Mozart,του Haydn,του Vivaldi του Haendel. Κατάλληλη επίσης είναι και η βυζαντινή μουσική. Να μην ξεχνάμε ότι η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τάξη,τον ρυθμό,την αρμονία,την αυτογνωσία,την αίσθηση του μέτρου,τη διάκριση της ομορφιάς.
Το μωρό από τον 7ο μήνα της κύησης κινείται σύμφωνα με τη μουσική και δείχνει προτίμηση για συγκεκριμένους τύπους μουσικής. Τα δίδυμα μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στο ίδιο μουσικό κομμάτι μέσα στη μήτρα. Ήδη από τόσο μικρά και αγέννητα έχουν τις προτιμήσεις τους στη μουσική. Γι’αυτό καλό είναι,τουλάχιστον στην περίοδο της εγκυμοσύνης να αποφεύγονται οι δυσαρμονικοί ήχοι.
Τα νεογέννητα μάλιστα,μπορούν να αναγνωρίσουν τη μουσική που οι γονείς τους έπαιζαν γι’αυτά όταν ήταν στη μήτρα. Σε δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού ’’ Journal of Clinical Nursing’’ διαβάζουμε ότι οι μέλλουσες μαμάδες που ακούν μελωδίες όπως κλασική μουσική,νανουρίσματα και ήχους της φύσης,έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η εγκυμονούσα γυναίκα,πρέπει να επιλέγει μουσική που δεν την στρεσάρει. Τα μωρά αφού γεννηθούν σχετίζονται με τη μουσική που άκουγαν όταν βρίσκονταν στην κοιλιά της μαμάς τους και τη θυμούνται. Σε μερικές γυναίκες που βιώνουν δύσκολη εγκυμοσύνη προτείνεται η μουσικοθεραπεία ως μέθοδος ψυχοθεραπείας.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η μουσική στην περίοδο της εγκυμοσύνης,αλλά και αργότερα είναι πολύ σημαντική για την σωματική και ψυχική ανάπτυξη του μωρού.

Ράνια Τσοχατζή


About Unknown

Από το Blogger.