ΚΟΣΜΟΣ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ..31 χρόνια...ΤΡΑΓΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ..

ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ…. Το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότηταςΠυρηνική καταστροφή στο Τσερνομπίλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία), το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.Στη 1.20 το πρωί, στις 26 Απριλίου 1986, η αλυσιδωτή αντίδραση στον αντιδραστήρα της τέταρτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνομπίλ, προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το κάλυμμα του αντιδραστήρα. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα και είκοσι οχτώ χρόνια μετά, εξακολουθεί να επηρεάζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.Πέρασαν 31 χρόνια από την ημέρα που ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ στην κωμόπολη Πρυπιάτ της Ουκρανίας εξερράγη, στη διάρκεια δοκιμών, απελευθερώνοντας ποσότητα ραδιενέργειας μεγαλύτερη από τις ατομικές βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι μαζί. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ιστορίας.
Το Τσερνόμπιλ σήμερα, 31 χρόνια μετά τον εφιάλτη
Από το ατύχημα της 26ης Απριλίου 1986, πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.
Υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα. Επιπλέον, είχαν καταγραφεί δεκάδες υποθέσεις τερατογενέσεων.
Μέχρι σήμερα, ο πλήρης απολογισμός της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία, παραμένει αδιευκρίνιστος, ενώ το δυστύχημα εγκαινίασε τεράστιες συζητήσεις για την πυρηνική ενέργεια.Για άλλη μια φορά, το 2011, ο πλανήτης ζούσε έναν ανάλογο εφιάλτη, αυτήν τη φορά στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας που εξακολουθεί να μετράει πληγές.Η καταστροφή σε αριθμούς
Η μεγαλύτερη ανθρωπογενής καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία
Έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης (σημερινή Ουκρανία). Ένα επικίνδυνο ραδιενεργό νέφος κάλυψε την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Ειδικότερα:
8,4 εκατομμύρια άνθρωποι τουλάχιστον εκτέθηκαν στο τοξικό νέφος
3.000 χρόνια θα πρέπει να περάσουν για να θεωρηθεί και πάλι κατοικήσιμη η περιοχή
350.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το σημείο της έκρηξης, μετά από το ατύχημα.
Ανάμεσά τους και το σύνολο των 47.500 κατοίκων της εργατούπολης Πρύπιατ
5 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σήμερα σε περιοχές που θεωρούνται μολυσμένες
13 ημέρες χρειάστηκαν για να σβήσει ολοκληρωτικά η φωτιά
30 εργάτες πέθαναν από την έκρηξη ή από οξεία ασθένεια ακτινοβολίας, μέσα σε 4 μήνες
Από 9.000 έως...90.000 (σύμφωνα με την Greenpeace) οι θάνατοι που αποδίδονται ακόμη και σήμερα στο Tσερνόμπιλ, που η ραδιενέργεια του οποίου εκλύθηκε ήταν 200 φορές μεγαλύτερη από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ο κόσμος χρειάστηκε 2 ημέρες για να μάθει τα πάντα για την έκρηξη.

About Unknown

Από το Blogger.