CINEMA. ΤΕΧΝΗ.

Άλφρεντ Χίτσκοκ (που λάτρευε το "13"!)

Το 13 ήταν ο αγαπημένος αριθμός του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Τον χρησιμοποιούσε συχνά στις ταινίες του, αν και ο ίδιος δεν παρέμεινε μόνο σ' αυτόν. Πολυγραφότατος, ταλαντούχος, ευφυής με μια δημιουργικότητα που κράτησε έξι δεκαετίες, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, άφησε παρακαταθήκη 54 ταινιών στο σινεφίλ κοινό.   Λένε ότι άν δεν έχεις δει ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ, δε μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη άποψη για την 7η τέχνη. Όσο κι αν δεν είσαι φαν του είδους, ο Χίτσκοκ εισήγαγε μια άρτια σκηνοθετική τεχνική μέσα από την οποία προέβλεπε λεπτομερώς το τελικό αποτέλεσμα. Πίστευε στη σημασία ενός καλά δομημένου σεναρίου, το οποίο θα προετοιμαζόταν από τον σεναριογράφο, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Το σενάριο της ταινίας "καθορίζει το διάλογο, περιγράφει τις κινήσεις και τις αντιδράσεις των ηθοποιών, και την ίδια στιγμή κατανέμει σωστά τις επιμέρους σκηνές" έλεγε ο ίδιος.   O Χίτσκοκ τόνιζε ότι «το περιεχόμενο του εικαστικού πλαισίου πρέπει να έχει αντίκτυπο. Η ορθογώνια οθόνη, πρέπει να γεμίζει με συναίσθημα»   Ο σεναριογράφος θα πρέπει να είναι σε θέση να "προβλέψει, οπτικά και με κάθε λεπτομέρεια το τελικό φιλμ". Τα πάντα θα πρέπει να παρουσιάζονται με οπτικά μέσα, αποφεύγοντας τη χρήση του "ατέρμονου διαλόγου, η οποία αναπόφευκτα στέλνει τους θεατές για ύπνο".   13.11.2016 Τα όνειρα που σχεδίασε ο Νταλί για την ταινία Spellbound του Χίτσκοκ Μια από τις πιο διάσημες "ταμπέλες" του ως αφηγητής, είναι η αγωνία.

 "Το πιο ισχυρό μέσο συγκράτησης της προσοχής, είναι η αγωνία. Μπορεί να είναι είτε η αγωνία που ενυπάρχει σε μια κατάσταση είτε η αγωνία που έχει το κοινό όταν ρωτάει «Τι θα συμβεί στη συνέχεια;». Τα συναισθήματα του κοινού είναι το κρίσιμο σημείο στο αφηγηματικό σύμπαν του Χίτσκοκ. Τα συναισθήματα αυτά προκαλούνται από καταστάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους προέρχονται από την βασική δομή της κινηματογραφικής ταινίας, όπου ο διάλογος διαδραματίζει μόνο ένα μικρό μέρος.   Εκτός από το σενάριο, ο Χίτσκοκ θεωρούσε ιδιαίτερα σημαντική τη σκηνοθεσία σε μια κινηματογραφική ταινία. Αλλά και πάλι, το σενάριο υπερισχύει της σκηνοθεσίας, είχε πει ο σκηνοθέτης: "Η μισή δουλειά της σκηνοθεσίας, πρέπει να επιτευχθεί στο σενάριο [...]". Η βασική θεωρία του σκηνοθέτη ήταν να "δείξουμε τι κάνουν οι άνθρωποι και πώς σκέφτονται, και δευτερευόντως, τι λένε". Ο σκηνοθέτης, ταυτόχρονα, θα πρέπει να ψάχνει για "τη μεγαλύτερη οικονομία" στο ύφος της ταινίας του.   Κάννες, Μάιος 1973.

   Ο Χίτσκοκ είναι ασφαλώς γνωστός για το έντονα προσωπικό του ύφος, όπως περιγράφεται από τον Φρανσουά Τριφό στην εισαγωγή της περίφημης συνομιλίας τους: "Επειδή ασκεί τόσο απόλυτο έλεγχο σε όλα τα στοιχεία των ταινιών του και αποτυπώνει τις προσωπικές του ιδέες σε κάθε στάδιό της, ο Χίτσκοκ έχει το δικό του μοναδικό, διακριτικό ύφος. Είναι αναμφίβολα ένας από τους λίγους σκηνοθέτες του οποίου η σκηνοθετική υπογραφή μπορεί να φανεί, στο πρώτο πλάνο μιας ταινίας".   31.10.2016 Η Τίπι Χέντρεν ισχυρίζεται ότι ο Χίτσκοκ την παρενοχλούσε σεξουαλικά Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γνώριζε πολύ καλά πώς να δημιουργήσει συναισθήματα στο κοινό. Ξεκινούσε τα πλάνα του με το πρόσωπο του ηθοποιού, καθοδηγώντας το μάτι του θεατή προς την κατεύθυνση που ήθελε. Όλα ξεκινούν με το πρόσωπο του ηθοποιού, είχε πει, αναφερόμενος σε ένα απόφθεγμα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν - το πρόσωπο στην οθόνη να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο εικονογραφικό πλαίσιο. Ένα κοντινό πλάνο ή ένα ανοιχτό ή μεσαίο πλάνο, ανάλογα με το σκοπό που πρέπει να εξυπηρετήσει. Όποια και αν είναι η επιλογή του σκηνοθέτη, ο Χίτσκοκ τόνιζε ότι «το περιεχόμενο του εικαστικού πλαισίου πρέπει να έχει αντίκτυπο. [...]

 Η ορθογώνια οθόνη, πρέπει να γεμίζει με το συναίσθημα».   O μετρ του σασπένς πέθανε στις 29 Απριλίου του 1980 σε ηλικία 80 ετών στο σπίτι του στο Λος Άντζελες. Η υγεία του είχε επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από την αρθρίτιδα και της δυσλειτουργείας των νεφρών του. Προτάθηκε πέντε φορές για Όσκαρ σκηνοθεσίας, το 1941 (Ρεβέκκα), το 1945 (Στον ίσκιο του θανάτου/Ναυαγοί) το 1946 (Νύχτα Αγωνίας), το 1955 (Σιωπηλός Μάρτυς) και το 1961 (Ψυχώ), αλλά δεν το κέρδισε ποτέ.

 Πηγή: www.lifo.gr

About Unknown

Από το Blogger.