.ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ; ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ..??/Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τα όνειρα και τη σημασία ή τον σκοπό τους. Η ανθρωπότητα είναι γοητευμένη από την στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος ξύπνησε με απορία για το τι ήταν αυτά τα οράματα που είχε δει όσο κοιμόταν. Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος αναζητά σημάδια μέσα από τα όνειρα προσπαθώντας να βρει τι του επιφυλάσει το μέλλον. Τα πρώτα γραμμένα όνειρα που γνωρίζουμε χρονολογούνται το 4000 Π.Χ. Είναι κυρίως κείμενα σχετικά με την θρησκευτική και πνευματική σημασία των ονείρων.

Οι περισσότεροι από εμάς θα περάσουμε το 1/3 της ζωής μας κοιμισμένοι! Τα όνειρά μας είναι ένα πραγματικό κομμάτι μας, παρόλα αυτά πολλές φορές δεν τα λαμβάνουμε υπόψη. Τα όνειρα μπορούν να μας δώσουν διορατικότητα αλλά και κατανόηση της προσωπικής μας ζωής. Θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το παρελθόν, το παρών, και μερικές φορές το μέλλον μας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τους δώσουμε σημασία και να τα γνωρίσουμε όσο πρέπει.

Τα όνειρα ενδέχεται να περιέχουν κάποιο μελλοντικό μήνυμα.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη ονείρων. Συχνά τα όνειρά μας αποτελούνται από εικόνες σχηματισμένες από τις πιο πιεστικές σκέψεις μας αλλά και προσωπικές εμπειρίες. Μερικές φορές ωστόσο, τα όνειρά μας μπορεί να είναι πολύ ιδιαίτερα και μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας εφόσον τα αφήσουμε να το κάνουν. Απλά χρειάζεται να ακούσουμε.
Προσωπικά πιστεύω πως υπάρχουν 2 βασικοί τύποι προφητικών ονείρων.
Αυτά που πηγάζουν από τον «βαθύτερο» εαυτό μας ο οποίος είναι πιο «ενήμερος» σε ορισμένα πράγματα σε συνειδητό επίπεδο και εκείνων που δυνητικά μπορεί να έχουν έρθει από μια εξωτερική πηγή.

Ας δούμε ένα παράδειγμα από προσωπική μου εμπειρία. Ονειρεύτηκα θάνατο. Το μόνο που θυμάμαι από το όνειρο είναι ένα χέρι πεσμενο κάτω σε χαλίκια. Το μόνο άξιο αναφοράς ήταν το δαχτυλίδι που φορούσα. Ηταν το δαχτυλίδι μου, το διέκρινα χωρίς καμμία αμφιβολία. Αν και αυτή ήταν η μόνη εικόνα που μπορούσα να θυμηθώ από αυτόν τον εφιάλτη γνώριζα πολύ καλά πως το όνειρο είχε να κάνει με θάνατο. Είχα ξεχάσει λεπτομέρειες του ονείρου αλλά τα συναισθήματα ήταν πολύ δυνατά και αληθινά ακόμα.
Το δαχτυλίδι ήταν ένα δαχτυλίδι που φόραγα όταν βρισκόμουν σε ένα στροτόπεδο για τη θητεία μου. Μετά από αυτό το όνειρο δεν το ξαναφόρεσα ποτέ. Μάλιστα το έδωσα σε έναν φίλο ο οποίος είχε βρεθεί επίσης κάποτε στο ίδιο στροτόπεδο. Μετά από χρόνια δέχτηκα ένα τηλεφώνημα…ο φίλος μου είχε δολοφονηθεί! Είχε βρεθεί πεσμένος στο χώμα και στο χέρι του φορούσε αυτό το δαχτυλίδι…

Μήπως το όνειρο αυτό με προειδοποίησε για αυτό το γεγονός; Νομίζω πως είναι πολύ πιθανό. Τι προσπαθούσε να μου πεί το όνειρο; Εγώ είχα υποθέσει πως αναφερόταν στον δικό μου θάνατο και κατά κάποιο τρόπο είχα συνδέσει το δαχτυλίδι πως είχε συμμετοχή στον θάνατό μου, για αυτό και σταμάτησα να το φοράω…Ισως όμως το όνειρο μου έλεγε πως ο φίλος μου είχε βρεθεί νεκρός με αυτό το δαχτυλίδι στο χέρι!

Κάθε φορά που θεωρούμε πως ένα όνειρο είναι προφητικό ή ότι σημαίνει κάτι ερχόμαστε αντιμέτωποι με το δύσκολο έργο της ερμηνείας. Τα ονειρικά σύμβολα έχουν τις περισσότερες φορές πολύ συγκεκριμένες έννοιες, αλλά αυτές οι έννοιες μπορεί να ποικίλλουν και να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να βασιζόμαστε εξ’ολοκλήρου στους ονειροκρίτες.
Για να καταλάβουμε καλύτερα λοιπόν τα σύμβολα μέσα στα όνειρά μας θα πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα και βαθύτερα τον εαυτό μας. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε τι σημαίνουν για εμάς αυτά τα συγκεκριμένα και προσωποποιημένα σύμβολα.

Οτιδήποτε μέσα στο όνειρό μας μπορεί να είναι ένα σύμβολο. Για παράδειγμα ένα σύμβολο μέσα σε όνειρο είναι ένα φίδι. Το φίδι μπορεί να έχει πολλά και διαφορετικά νοήματα σε διάφορα άτομα. Όπως και τα υπόλοιπα ονειρικά σύμβολα ενδέχεται να έχει διαφορετικό νόημα ακόμα και στο ίδιο άτομο ανάλογα με την εκάστοτε περίοδο της ζωής του. Επίσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψην και τα «συμφραζόμενα». Τι άλλα σύμβολα μαζί με αυτό εμφανίστηκαν στο όνειρο;

Ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσετε τι σημαίνουν τα ονειρικά σύμβολα θα ήταν να δημιουργήσετε έναν προσωποποιημένο ονειροκρίτη! Κρατήστε τον ενήμερο διαρκώς και ανανεωμένο. Μην αφηγήστε απλά το τι συνέβη αλλά καταγράψτε και το τι νιώσατε, ποια ήταν τα συναισθήματα. Οσο συνεχίζετε την καταγραφή θα ανακαλύψετε κοινά σημεία και θα αντιστοιχίσετε πράγματα με την πραγματική σας ζωή. Εως σταδιακά καταφέρετε να αναγνωρίζετε τα δικά σας, εξατομικευμένα ονειρικά σύμβολα…

About Unknown

Από το Blogger.